Portfolio maken voor school

Het onderwerp van dit artikel is portfolio maken voor school. Moet je een portfolio maken voor school, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is dit artikel interessant voor jou.

Wat is een Portfolio?

Een portfolio is een verzameling van samenhangende zaken, die je gebruikt om te laten zien wat je gedaan of gemaakt hebt. Wat deze ‘samehangende zaken’ in het portfolio precies zijn, is helemaal afhankelijk per persoon of per bedrijf. Zo hebben webdesigners een portfolio vol websites, terwijl uitgeverijen een portfolio hebben vol boeken die zij hebben uitgegeven.

Laten zien wat je kan

Portfolio’s worden doorgaans gemaakt om te laten zien wat je kan. Als je school je vraagt een portfolio te maken, vragen zij dit vaak omdat zij een beeld willen hebben van jouw kennis en vaardigheden en om te zien wat je geleerd hebt in een bepaalde periode. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk voor scholen om stagelopende studenten te vragen een portfolio bij te houden, omdat zij na de stageperiode dan duidelijk kunnen zien wat je precies gedaan, gemaakt en geleerd hebt.

Eigen wensen

Het maken van een portfolio kan op verschillende manieren en is helemaal afhankelijk van jouw wensen, behoeften en creativiteit. Zo kun je jouw portfolio in websitevorm maken, wat betekent dat je portfolio online komt te staan. Ook kun je jouw portfolio maken in Word, Photoshop, InDesign of Illustrator, waarbij je helemaal zelf het design kan bepalen. Tot slot kun je, als je echt creatief bent, jouw portfolio op papier maken, bijvoorbeeld door een collage te maken van jouw werk.