Portfolio maken voorbeeld

Het onderwerp van dit artikel is portfolio maken voorbeeld. Een portfolio is een verzameling van samenhangende zaken, die verzameld worden door een bedrijf of individu om te laten zien wat de kennis en vaardigheden zijn en/of wat er gemaakt, gedaan of geleerd is. Dit klinkt ingewikkeld, want wat zijn ‘samenhangende zaken’? De definitie van samenhangende zaken is helemaal afhankelijk van degene die achter het portfolio zit. Bijvoorbeeld: bedrijven gebruiken portfolio’s om geslaagde projecten te laten zien aan potentiële klanten, fotografen houden een portfolio bij met foto’s die zij gemaakt hebben en schrijvers hebben een portfolio met boeken of artikelen die zij geschreven hebben.

Inhoud van een portfolio

Kortom: de inhoud van het portfolio is afhankelijk per individu en heeft doorgaans als doel te laten zien wat de kwaliteiten en vaardigheden van dat individu zijn. Hoe dit portfolio eruit komt te zien, is dan ook helemaal afhankelijk per persoon. Er is dan ook geen exact voorbeeld te geven van een ‘goed portfolio’, omdat deze nu eenmaal per persoon, organisatie en bedrijfstak erg verschillen. Waar webdesigners ervoor kiezen een online portfolio bij te houden, hebben modellen bijvoorbeeld vaker een portfolio in de vorm van een mooi fotoboek.

Portfolio richtlijnen

Een echt voorbeeld van een portfolio is dan ook niet te geven. Wel kun je bij het maken van je portfolio vasthouden aan enkele richtlijnen van een goed portfolio. Zo moet je erop letten dat je niet te veel in je portfolio wil stoppen, want dit wordt onoverzichtelijk. Wel moet je weer opletten dat de items die je in je portfolio uitlicht, voldoende van elkaar verschillen. Dit laat zien dat je veelzijdig bent. Tot slot moet je portfolio er altijd netjes, overzichtelijk en professioneel uitzien: het is tenslotte een soort visitekaartje.